tisdag 4 september 2012

Meandi tårta och homeparty

Ikväll var det dax för Me&i-party (www.meandi.se) här hos oss. Vi var ett glatt gäng som samlades i mitt vardagsrum. Höst-kollektionen bjöd på så mycket fina kläder, både till barn och dam. Provande, kännande och funderade resulterade i en uggleklänning till Molly, och jag fick en härlig mysdress. Som grädde på moset fick jag en fin top i värdinnegåva. Härligt, tack Eva!
Och på kvällens tema blev det tårta. Jajamän.

Owl-in-pocket tårta innehållande:
Vaniljbottnar färgade i rosa, glasscreme, mjölkchokladfluff
och jordgubbskompott.
Spacklad med kakaosmörkräm, och täckt samt dekorerad med marsipan.
 
Vaniljkaka (recept från sockerrus.se)
Jag gjorde den i en 24 cm springform
200 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl socker
3 1/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 ägg
1,5 tsk vaniljsocker
ev.karamellfärg
Vispa det rumsvarma smöret och socker pösigt med en elvisp.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa en stund mellan varje ägg.
Sikta sedan ner mjöl, bakpulver och vaniljpulver, och blanda väl. Blanda ner ev.karamellfärg.
Häll smeten i en smord form och grädda på 160 grader i ca 45 min. Låt en sticka avgöra när den är klar (den ska vara torr).

Glasscreme (till 1 lager)
3 dl vispgrädde
3 dl vaniljkräm
Gör vaniljkrämen enligt anvisningen på paketet (eller gör hemmagjord). Ställ den kallt.
Vispa grädden med elvisp till ett riktigt fast skum. Häll i vaniljkrämen och vispa lite till.
 
Mjölkchokladfluff (till 1 lager)
2,5 dl grädde
200 g mjölkchoklad
Häll grädden i en kastrull och värm försiktigt. Den får ej koka! Bryt ner chokladen i grädden. Rör tills chokladen smälter.
Ställ blandningen kallt över natten.
Ta fram den blivande fluffen och vispa med elvisp till fast form. Antingen fyller du tårta/muffins eller serverar du fluffen som en chokladmousse med bär till...
 
Jordgubbskompott
(att breda över bottnarna)
1,5 dl jordgubbar
ca 3 msk florsocker
(beroende på hur söt smak du önskar)
Koka ihop ingredienserna på spis eller i micro. Mosa jordgubbarna med en gaffel. Voilá!
 
Smörkräm med kakao
(till 1 tårta eller 10 muffins)
120 g rummsvarmt smör
4,5 dl florsocker
3 tsk kokande vatten
4,5 msk kakao
Vispa smöret kraftigt i 10 min (för len kräm utan smörsmak). Tillsätt florsocker i omgångar. Häll i vatten, och blanda väl.
Sedan måttar du i kakao, och blandar lite till.
 
Altrnativa smaksättningar:
3 msk likör
2 msk mixade bär/pressad citron
1 msk vaniljsocker
5 tsk kallt kaffe
70 g smält choklad (ej het)
 
Och så en bild på tårtan då gästerna huggit in. Mums!
 
 

 

 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar